På gränsen

Utställning om Helsingborgs historia på Dunkers kulturhus. På gränsen presenterar en mängd spännande föremål, berättelser och händelser som utspelat sig här.

En utställning om vad som gör människa till människa och Helsingborg till Helsingborg

Tanken svindlar, men det gick människor på Helsingborgs gator långt innan gator eller Helsingborg existerade. Frånsett svordomar och frisyrer, hur mycket har vi egentligen förändrats som människor de senaste tvåtusen åren? Blickar vi inte fortfarande mot stjärnorna och grubblar på samma, stora frågor? Vem vi är, var vi kommer från, vart vi är på väg? Människan är central i utställningen. Liksom gränsperspektivet. Geografiskt, politiskt, moraliskt, mänskligt. Vi uppmanar dig att överskrida gränser, både utanför och inom dig själv. Därtill försöker utställningen förklara vad historia egentligen är och vem som skapar den. Är det du eller vi? Eller hemska tanke, är det någon annan?

Människan i fokus

Eftersom historia består av och skapas av människor så kommer du att möta flera spännande personligheter i utställningen. En del kanske du känner till sedan förut men i utställningen får de lov att berätta andra historier än de vi vanligen hör. Du får också lära känna människor som aldrig fått komma till tals i vare sig historien eller i några utställningar. De har mycket spännande att berätta, säkert sådant du inte kände till sedan tidigare.

Hundskelett i mosse

Eftersom utställningen utgår från människan så startar den med de första kända människorna som kom till den här platsen för ca 8000-10 000 år sedan. Spåren efter dem blev funna i Allerum i början av 1900-talet då Birger Månsson bröt torv på Allerums mosse. Under arbetet upptäckte han flera föremål av sten och horn tillsammans med delar av ett hundskelett och en fågelpil. Själva fyndet, historien kring det och teorier om varför hunden hamnat i mossen presenteras i den kommande utställningen.

Hemmasnickrad flyktingbåt

Krig och konflikter är det på många platser i världen. Så har det förmodligen varit i hela människans historia. Människor flyr och återvänder hem igen. Här i Helsingborg bor och har det tidigare bott många människor som kommit i kontakt med kriget. I utställningen kommer vi att visa en flyktingbåt från andra världskriget. Det enda vi vet är att den är hemsnickrad och att det var två danska ynglingar som flydde över sundet en mörk natt. Hur är det, finns det några berättelser om flykt och krig i din familj?

Plats: Stadshistoriska hallarna, entréplan

Engelsk flagga (illustration) Information about the exhibition in English

• Filbornaskatten är en av Skånes finaste vikingatida silverskatter, hittad i Helsingborg. Den utgör en del av Dunkers nya lokalhistoriska utställning På gränsen.

För över 1 000 år sedan grävde någon ner silverskatten i jorden på det område vi idag kallar Filborna i norra Helsingborg. Skatten består av nästan ett kilo silverföremål – armringar, ringar, hacksilver och huvudsakligen arabiska mynt från det Samanidiska riket som då låg i delar av dagens Kazakstan, Uzbekistan, Turkmenistan och Afghanistan. Genom att undersöka föremålens ursprung genom bl a myntens härstamning kan vi få mer kunskap om Helsingborg under järnåldern.

Vem som hittade skatten och hur det gick till kan du se i filmen här:

• Hör formgivarna Arne Kvorning och Jacob Hyldal från Kvorning Design & Kommunikation berätta om arbetet med utställningens visuella gestaltning.

För dig som är intresserad av att se vad de gjort tidigare kan du titta in på deras hemsida www.kvorning.dk.

• Vi som arbetar med utställningen är personal från Dunkers kulturhus och Kulturmagasinet. Vi har arbetat utifrån ett gränsperspektiv när vi har formulerat vad som ska finnas med i utställningen dvs. valt händelser, föremål och människor. Helsingborg är en stad som ligger nära en fysisk gräns, sundet. Det har präglat de människor som valt att bosätta sig här i olika tider. Efter freden Roskilde 1658 blev Helsingborg svenskt område och sundet omvandlades till en nationsgräns. Det har fått konsekvenser för hur vi ser på sundet och hur de båda städerna Helsingborg och Helsingör har utvecklats. I staden och på landsbygden finns geografiska gränser som vi sätter fokus på i utställningen. Inte minst kommer vi att diskutera alla de gränser som vi människor sätter mellan oss. Men gränser är till för att överskridas, både fysiskt över sundet och mentalt inom oss själva. Gränsperspektivet löper som en röd tråd genom hela utställningen. Kanske upptäcker du fler gränser utanför utställningen än dem vi sett?

Utställningen vänder sig framför allt till barn och unga med fokus på skolan och familjer. Det betyder att den kommer att ha ett publikt tilltal som är anpassat till dessa grupper. För att få ett bra underlag arbetar vi med fokusgrupper där vi diskuterar olika delar i utställningen. Deltagarna i grupperna är boende i Helsingborg och lärare från Helsingborgs olika skolor.

Dunkers logotyp (illustration/logotyp)

Kungsgatan 11
Helsingborg

Dunkers kulturhus
251 89 Helsingborg

Telefon +46 (0)42-10 74 00
Fax +46 (0)42-10 74 10

Karta så du hittar hit

Utställningarna:
Måndag stängt
Tisdag–onsdag 10:00–18:00
Torsdag 10:00–20:00
Fredag 10:00–18:00
Lördag–söndag 10:00–17:00

Röda dagar öppet som söndag.

Öppettider i biljettkassan

Hela Dunkers kulturhus är stängt: nyårsdagen, midsommarafton, midsommardagen, julafton, juldagen, annandag jul och nyårsafton.

Ha koll på vad som
händer på Dunkers.

Anmäl dig till nyhetsbrev!