• klanningstyg_bildspel_480x270_foto_lena_wilhelmsson

    Tyget torkar (foto Lena Wilhelmsson)

  • klanningstyg2_bildspel_480x270_foto_lena_wilhelmsson

    Detalj på tyget (foto Lena Wilhelmsson)

  • klanningstyg3_bildspel_480x270_foto_amanda_siljebratt

    I syateljén (foto Amanda Siljebratt)

Dunkers gör kopia av Vivienne Westwoods bröllopsklänning

Dunkers kulturhus gör en egen kopia av en bröllopsklänning signerad Vivienne Westwood ur kollektionen Chaos Point. Tyget är målat av bland annat 100 gymnasieelever som deltog i invigningen av Hard Rain. Klänningen sys av Amanda Siljebratt och visas upp i färdigt skick i utställningen Sagor och minnen från 27 september.

Vivienne Westwood, snart 70 år, är en av vår tids mest betydelsefulla modeskapare. Under snart tre decennier har hon varit modepressens darling, i sin djärvhet och med sitt avantgardistiska formspråk. Vivienne Westwood ger alla sina kollektioner ett namn. 2008 kom Chaos Point och är hennes inlägg i den globala klimat- och miljödebatten. Kollektionen skapades tillsammans med skolbarn i i Nottingham, England. Hon berättade en historia för en grupp barn på Portland School.

En historia om soldater i krig i ett land med mycket djungel. Soldaterna hade tröttnat på att kriga och bestämde sig för att stanna kvar i djungeln. Med sina motståndare. Motståndare, som de numer hade blivit vänner med.

I djungeln insåg de ett av livets mirakel – att inte ta mer än man behöver. Först då kan jorden ge outtröttligt av sig själv och avslöja sina djupaste, vackraste hemligheter.

Soldaterna hade blivit kämpar för friheten. De tog som uppgift att åka tillbaka till staden för att berätta för andra människor om sina tankar.

När de kom till staden var dessa frihetskrigares uniformer av en annan sort, förändrade, soldaterna hade målat dem med allt som de älskade, såsom fjärilar, ormar och magiska blommor. En bit djungel.

Sedan ritade barnen sina egna bilder av historien. Historien om djungel, krig och soldater som vände på alltsamman genom sin egen kraft.

Undressing Vivienne (foto Cooper & Gorfer)Namnet Chaos Point kom från Ervin Laszlos bok från 2006 som handlade om situationen för den globala miljön. Tyget till bröllopsklänningens mönster var en direkt kopia av vad barnen ritade, och blev på så sätt deras version av hur en frihetens krigare och miljökämpe ska se ut.

Vivienne Westwoods Chaos Point:

I Dunkers kulturhus utställning Sagor och minnen – Fotografier av Cooper & Gorfer visas bilder av Vivienne Westwoods fantastiska bröllopsklänning från kollektionen Chaos Point – Kaosets kärna, fotograferade av Sarah Cooper och Nina Gorfer. Originalklänningen finns på Röhsska museet i Göteborg, där också en kopia finns – Chaos Point 2.

Nu har ett nytt sidentyg målats av 100 gymnasieelever och 50 vuxna som deltog i invigningen av utställningen Hard Rain. Tyget ska sedan under skickliga sömnadsfingrar bli Helsingborgs egen bröllopsklänning Chaos Point 3.

Utgångspunkten var att måla sina personliga bilder av hur hopp, frihet och miljökamp kan se ut. Alltså både hållbart mode och hållbar konst!

I bildspelet visas processen från ett tomt tyg till hur klänningen blir till.

Klänningen görs av designer/skräddare Amanda Siljebratt tillsammans med mönsterkonstruktör Linn Crawford. Amanda och Linn gjorde den förra kopian på Röhsska museet i Göteborg. Amanda var en av eleverna på Tillskärarakademin som ställde ut hållbart mode på Dunkers i våras.

Klänningen monteras i Sagor och Minnen 26 september och skall visas upp för deltagarna i konferensen Gröna Idéer som avslutar Hard Rain. Samtal kring hållbart mode blir det på söndag 30 september 14:00 med Cay Bond, trendanalytiker och Cecilia Fredriksson, professor i etnologi på Campus – mer information kommer.

Rubrik

Innehåll

Dunkers logotyp (illustration/logotyp)

Besöksadress

Kungsgatan 11
Helsingborg

Postadress

Dunkers kulturhus
251 89 Helsingborg

Telefon +46 (0)42-10 74 00
Fax +46 (0)42-10 74 10

Karta så du hittar hit

Öppettider

Utställningarna:
Måndag stängt
Tisdag–onsdag 10:00–18:00
Torsdag 10:00–20:00
Fredag 10:00–18:00
Lördag–söndag 10:00–17:00

Röda dagar öppet som söndag.

Öppettider i biljettkassan

Hela Dunkers kulturhus är stängt: nyårsdagen, midsommarafton, midsommardagen, julafton, juldagen och nyårsafton.

Nyhetsbrev

Ha koll på vad som
händer på Dunkers.

Anmäl dig till nyhetsbrev!